Dijital Bağlantılı Türkiye İçin Son 5 Yılda 5 Milyar TL
Haberin Tarihi : 30 Temmuz 2014Vodafone Türkiye, 3g'nin 5'inci Yıldönümünü Artan Yatırımlarla Kutluyor
Dijital Dönüşüm Hareketi kapsamında yatırımlarına tam hız devam eden Vodafone, 3G mobil iletişim teknolojisini Türkiye'nin 81 ilinde aynı anda hizmete soktuğu 30 Temmuz 2009'dan bu yana lisans bedeli dahil yaklaşık 5 milyar TL'lik yatırım gerçekleştirerek, Türkiye'nin dijital geleceğine liderlik etme vizyonunda önemli adımlar attı. Sunduğu yenilikçi ürün ve hizmetlerle her 3 kişiden 1'inin akıllı telefon sahibi olmasında rol oynayan Vodafone Türkiye, geleceğin teknolojisi 4G'yi Türkiye ile tanıştırmak için de hazırlıklarını sürdürüyor.
"Daha iyi bir gelecek için iletişim teknolojileri ile herkese ilham vermek" misyonu ile Dijital Dönüşüm Hareketi isimli stratejik yatırım programını başlatan Vodafone Türkiye, 3G'nin 5. Yıldönümünde "Dijital Türkiye için Şebeke Yatırımları"nı aralıksız sürdürüyor. Üçüncü nesil mobil iletişimin faaliyete geçtiği 2009/2010 mali yılından bu yana 3G lisans bedeli dahil olmak üzere yaklaşık 5 milyar TL'lik yatırım yapan şirket 3G'yi Türkiye'nin dört bir yanına taşıdı. Tüm il ve ilçe merkezlerini 3G teknolojisi ile kapsayarak abonelerine 43.2 Mbps'ye varan son hızda 3G deneyimi sunan Vodafone Türkiye, şimdi aynı başarıyı Vodafone Grubu'nun global gücünü de Türkiye'ye taşıyarak 4G'de de sürdürmeyi hedefliyor.
Data kullanımı 21 kat arttı
3G'nin devreye girmesiyle beraber Vodafone Türkiye aboneleri arasında mobil internet kullanımı da büyük oranda artış gösterdi. Son beş yılda data kullanımı 21 katına çıkarak 2013/14 mali yılında 33 bin Tbyte* (33 milyon GigaByte) olarak gerçekleşti. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) 2014 1.çeyrek verilerine göre mobil internet kullanım miktarının 52.359 TByte olarak gerçekleştiği göz önüne alındığında Vodafone abonelerindeki 3G kullanımının önemli bir paya sahip olduğu ortaya çıkıyor.
3G abone sayısı 4 kat arttı
Vodafone Türkiye 3G abone sayısı; 3G'nin başladığı 2009/10 mali yıl sonu ile kıyaslandığında 2013/14 sonunda 4 katından fazlasına ulaşmış oldu.
Her 3 kişiden 1'i akıllı telefon sahibi
Temmuz 2010'da lanse ettiği Vodafone 840 ile Türkiye pazarını operatör markalı akıllı telefon kavramıyla tanıştıran ve teknolojiyi kolay ve anlaşılır kılarak öncü olan Vodafone Türkiye, Haziran 2014 sonu itibariyle abone bazındaki akıllı cihaz sahipliği oranını %36'lık seviyeye ulaştırdı. Böylelikle her 3 kişiden 1'i akıllı telefon sahibi oldu.
Vodafone ürünleriyle 3G hızla yayıldı
Akıllı telefon penetrasyonunun artışında; Vodafone markalı telefonlar ve süreci kolaylaştıran uygulamalar önemli bir role sahip. Teknolojiyi herkes için erişilebilir kılma vizyonu ile 2010 yılında Türkiye'nin ilk operatör markalı telefonu Vodafone 840'ı satışa sunan Vodafone Türkiye, bugüne kadar Vodafone markalı 15 telefonu ve 5 tableti tüketiciler ile buluşturdu. 2012 yılında bu konuda bir önemli adım atarak Akıllı Cihaz Akıllı İletişim Platformu ACAİP'i hayata geçirdi ve akıllı telefon ile ilgili tüm süreçleri 'kolay'laştırdı. Her bütçeye uygun, en son teknoloji akıllı telefon, tablet ve Vodemler, Vodafone'un 3G altyapısına durmaksızın yaptığı yatırımlardan güç aldı. 2013 yılında ise 319 TL'lik avantajlı satış fiyatıyla Vodafone Smart Mini'yi lanse ederek akıllı telefon teknolojisini kitlelerle buluşturmak için "eşik" sayılabilecek ürününü kamuoyuna sundu. 2014 Ocak ayında ise Dijital Dönüşüm Hareketi kapsamındaki önemli yatırımlardan biri olarak ilk yerli üretim akıllı telefonu Blade V'yi piyasaya sundu. Türkiye'de üretilecek ilk 4G özellikli telefon olan Vodafone Smart Power 4 için de düğmeye basıldı.
3G'nin 5. Yıldönümü ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Vodafone Türkiye CEO'su Gökhan Öğüt, konuyla ilgili olarak şu değerlendirmede bulundu:
"Bugün 3G'nin ülkemize gelişinin beşinci yıldönümünü kutlarken bir yandan da yatırımlarımızı sürdürüyoruz. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nın 2014 yılı birinci çeyrek raporuna göre Türkiye'de 51 milyon 3G abonesi varken 3G hizmetiyle birlikte mobil bilgisayardan ve cepten internet hizmeti alan mobil genişbant abone sayısı da 26 milyon civarında. Aynı rapora göre mobil genişbant penetrasyon oranı Türkiye'de %34,5 iken OECD ortalaması %68,4 olduğu görülüyor. Türkiye her ne kadar mobil internet kullanımını artırmış olsa da değişen dijital dünyaya daha hızlı ayak uydurabilmesi mobil teknolojilerini daha da geliştirmesi gerekiyor. Vodafone Türkiye olarak biz de bu sene Türkiye'nin uçtan uca dijital kalkınmasına destek olmak hedefiyle teknoloji yatırımlarımızı aralıksız sürdürüyoruz. 3G'nin devreye alındığı 2009 yılından bu yana toplam lisans bedeli dahil 5 milyar TL'ye yaklaşan yatırım gerçekleştirdik. Vodafone olarak, önceki mobil iletişim teknolojilerinde olduğu gibi, 4G'nin gelişimi konusunda da dünyada liderlik eden bir şirketiz. 4G teknolojisinin 'olmazsa olmaz'ı fiber altyapının etkin kullanımının ve yatırım ortamının geliştirilmesi için gerekli düzenlemelerin sağlanmasıyla da Türkiye'de öncü rolümüzü oynamaya hazırız. 3G sürecinde gösterdiğimiz başarılı performansı 4G hizmetinde de sunacağımız ülkemiz için değer yaratma vizyonumuz çerçevesinde Vodafone Grubu'ndan aldığımız destek ve cesaretle yatırımlarımızı artırarak sürdüreceğiz. Böylece teknolojinin küçük mucizelerini sunarak, 'Türkiye'nin iletişim teknolojileri ile dijitalleşmesinde, herkese ilham verme' misyonumuzu devam ettireceğiz"
Geleceğin teknolojisi 4G için hazırlıklar sürüyor
Vodafone Türkiye, en ileri 4G teknolojisi için de çalışmalarına devam ediyor. Mayıs ayında tamamlanan proje ile İstanbul, Ankara ve İzmir'de tüm baz istasyonları SingleRAN teknolojisini içerecek şekilde yenilendi. SingleRAN teknolojisine sahip baz istasyonları, küçük yenileme operasyonları ile 4G için de kullanılabilme özelliği taşıyor. Diğer yandan, 4G uluslararası dolaşım hizmetine başladıktan sonra, bu alanda cihaz erişilebilirliğini artırmak için de adım atıldı ve 4G özellikli, 5 inçlik ekran boyu ile fark yaratan Vodafone Smart Power 4 adlı akıllı telefonu Türkiye'de üretmek için düğmeye basıldı.
Şirket, gelecek teknolojiler için vazgeçilmez öneme sahip fiber altyapı için yatırımlarını da artırdı. Vodafone Türkiye, fiber altyapı için 2013 Aralık ayında Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ) ile imzaladığı anlaşmayı da kapsayacak şekilde toplamda 300 milyon TL yatırım bedeline ulaşacak büyük bir adım attı.
4G teknolojisini kitleler ile buluşturmak için etkinlikler düzenleniyor. 2010 yılından beri LTE teknolojisi BTK'dan alınan izinlerle test ediliyor. Vodafone Türkiye, geçen yılın Temmuz ayında LTE-Advanced testiyle tek modem kullanarak 300.1 Mbps ile en yüksek mobil hıza ulaşan operatör oldu. Ardından aralık ayında Türkiye'de bir ilke imza atarak VoLTE testini başarıyla gerçekleştirdi. Şirket, kısa süre önce duyurduğu 5 ülkeyi kapsayan 4G uluslararası dolaşım hizmetini Portekiz'in başkenti Lizbon'da tanıttı. Vodafone Türkiye'nin SIM kartları ile LTE teknolojisinin sunduğu mobil internetin en yüksek hız seviyelerine ulaşıldı. Bu hizmet ile Türkiye, Vodafone ülkeleri içinde 4G lansmanı yapılmadan 4G uluslararası dolaşım hizmetini başlatan ilk ülke oldu.
* Data kullanımı 1MB =1milyon Terrabyte olarak çevrilmiştir.