
Murat Ekşioğlu, Oksijen Ar-Ge Genel Müdürü Oldu
Haberin Tarihi : 17 Haziran 2013Vodafone Türkiye'den atama
Vodafone Türkiye şirketlerinden olan ve Vodafone Grubu'nun küresel Ar-Ge merkezlerinden Oksijen Ar-Ge'nin Genel Müdürlüğü görevine Dr. Murat Ekşioğlu atandı.
Dr. Murat Ekşioğlu, Oksijen Ar-Ge (Vodafone Teknoloji Hizmetleri AŞ) Genel Müdürü olarak 17 Haziran 2013 tarihi itibariyle başlayacağı yeni görevinde, Vodafone Türkiye iş birimleriyle birebir çalışarak uçtan uca inovasyon çalışmalarından, müşteri servislerinin ve bunu destekleyen platformların geliştirilmesinden sorumlu olacak. Aynı zamanda, Oksijen'in Vodafone Grubu'nun küresel inovasyon merkezi olarak çalışmalarına liderlik edecek.
Ekşioğlu, Vodafone Teknoloji organizasyonunda 13 yıldan beri Oksijen Ar-Ge Genel Müdür Vekilliği de dahil olmak üzere farklı liderlik görevlerinde başarıyla rol aldı. En son Vodafone Türkiye IT Direktörlüğü'nden sorumluydu.
İstanbul Teknik Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü'nden 1991 yılında mezun olan Dr. Murat Ekşioglu, 1993 yılında Marmara Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Yüksek Lisansı'nı, 2000 yılında ise Kanada Sherbrooke Üniversitesi'nde Bilgisayar Mühendisliği alanında doktorasını tamamladı. Türkiye'deki kariyerine Alcatel-Lucent'de 1999 yılında başlayan Ekşioğlu, 2000 yılında kurucu ekibin bir üyesi olarak Oksijen'e katıldı. Burada Kurumsal ISP ve Network konularında çalışmasının ardından, 2004 ve 2009 yılları arasında Oksijen Ar-Ge Direktörü olarak görev aldı. 2009 ve 2011 yılları arasında Vodafone Türkiye Network Planlama Direktörü olarak görev yapan Ekşioğlu, 2011 yılında IT Direktörlüğü görevine atandı. Ekşioğlu, evli ve 3 çocuk babasıdır.
Oksijen Ar-Ge Hakkında
Oksijen Ar-Ge, 7 yıldır Vodafone Türkiye şirketler grubu bünyesinde, Vodafone abonelerinin hayatına değer katacak inovatif çözümler üretiyor. 2 yıl önce Vodafone Grubu'nun "Küresel İnovasyon Merkezi" olarak konumlanmasını takiben, dünya çapındaki 400 milyonu aşkın Vodafone abonesine teknolojiler geliştiriyor. Böylelikle, Türkiye'de üretilen çözümleri, Vodafone'un faaliyet gösterdiği tüm ülkelere ihraç ediyor. Oksijen Ar-Ge, yenilikçi telekomünikasyon alanları olan Makineler Arası İletişim (M2M), Yakın Alan İletişimi (NFC) gibi konularda da inovatif servisler geliştiriyor. Sadece ürün değil, bilgi de üretiyor. Vodafone Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi olarak, uluslararası inovasyon standartlarının belirlenmesine katkı sunuyor. Bunların arasında, Lokasyon Bazlı Servisler için OMA'ye, kısa mesajlarda Türkçe karakterlerin kullanılması konusunda 3GPP'ye ve OneAPI standartları için GSMA'e çok sayıda değişiklik önerileri bulunuyor.
Oksijen tüm bunları güçlü, enerjik ve teknoloji üreterek heyecanlanan takımıyla yapıyor. Rakamlarla anlatmak gerekirse; 300'e yakın çalışanın tamamını Türk mühendisler oluşturuyor. Personelin %30'u kadın, %70'i erkek. Kadın oranı sektörel oranın oldukça üzerinde. Her yıl 400'ün üzerinde projeyi tamamlayan Oksijen Ar-Ge, ortalama olarak yılın her günü bir proje tamamlıyor. Bunlardan 100 tanesi büyük projeler. Oksjien Ar-Ge bünyesinde her gün yaklaşık 300 sayfalık bir kitap dolduracak kadar kod yazılıyor.
Oksijen Ar-Ge'nin geliştirip sektöre bir "ilk" olarak kazandırdığı çözümler:
- Türkiye'nin ilk hibrit tarife modeli, "Vodafone Hesabını Bilen Tarife"
- Türkçe karakterlerin uluslararası GSM standartlarına eklenmesi ve SMS'lerin etkin kullanımı
- Orta Doğu ve Doğu Avrupa'daki ilk "Ring Back Tone" uygulaması
- Avrupa'daki ilk "Mobile Video Streaming" uygulaması
- Dünyadaki üçüncü, Türkiye'deki ilk "MMSC" çözümü
- Avrupa'daki ve Türkiye'deki ilk "Ses Tanımalı Mobil Servisler"
- Dünyanın ilk "OSA/Parlay Tabanlı IN Platformu"