Vodafone, Şanlıurfa’daki Suriyeli Çocukları Dijital Geleceğe Hazırlıyor

Haberin Tarihi : 23 Şubat 2017

Türkiye Vodafone Vakfı ve Habitat işbirliğiyle hayata geçirilen "Yarını Kodlayanlar" projesi kapsamında Şanlıurfa'daki Suriyeli çocuklara kodlama eğitimi verilmeye başlandı. GAP İdaresi'ne ait Çok Amaçlı Toplum Merkezleri'nde (ÇATOM) gerçekleştirilecek eğitimlerle 4 ayda yaşları 7-14 arasında değişen 250 Suriyeli çocuğa ulaşılması hedefleniyor. Projeyle Suriyeli çocuklara dijital geleceğin kapıları açılacak.

Vodafone, Şanlıurfa'da yaşayan Suriyeli çocuklara kodlama eğitimi veriyor. Türkiye Vodafone Vakfı çatısı altında Habitat işbirliğiyle başlatılan "Yarını Kodlayanlar" projesi kapsamında GAP İdaresi'ne ait Çok Amaçlı Toplum Merkezleri'nde (ÇATOM) gerçekleştirilen eğitimlerle 7-14 yaş arası Suriyeli çocuklar 10 gönüllü eğitmenin yönetiminde programlamaya giriş, uygulama yapma, hikâye oluşturma ve oyun yapma gibi konularda teorik ve uygulamalı eğitim alıyor. Bir günlük hackathon'lar ile sona erecek eğitimlerle 4 ayda 250 Suriyeli çocuğa ulaşılması hedefleniyor.

Şanlıurfa'da 10 Suriyeli çocuğun katılımıyla düzenlenen ilk kodlama eğitimine Vodafone Türkiye CEO'su Colman Deegan, Türkiye Vodafone Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Süel, Habitat Derneği Başkanı Sezai Hazır veünlü oyuncu Mehmet Günsür de katıldı.

Çocuklara kodlama öğretmek için harekete geçtiklerini belirten Vodafone Türkiye CEO'su Colman Deegan, "Kodlama eğitiminin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de yaygın bir eğitim politikası haline getirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Türkiye Vodafone Vakfı olarak Habitat işbirliğiyle çocuklarda kodlama bilincinin geliştirilmesine yönelik 'Yarını Kodlayanlar' projesini geliştirdik. Projemizin ilk etabında 2 ayda toplam 1.330 çocuğa ulaştık. Kodlama eğitimlerini şimdi Suriyeli çocukları da kapsayacak şekilde genişletiyoruz. 'Yarını Kodlayanlar' ile Türkiyeli çocukların olduğu gibi Suriyeli çocukların da hayatında bir umut ışığı olmak istiyoruz. Şanlıurfa'da vereceğimiz eğitimlerle, kodlamanın Türkiyeli ve Suriyeli çocukların ortak dili olmasını hedefliyoruz" dedi.

Habitat'ın 20 yıldır toplumsal dönüşüm ve bilişim odaklı kalkınma alanlarında çalışmalar yürüttüğünü ifade eden Habitat Derneği Başkanı Sezai Hazır ise "Kodlama bilmek artık okuma yazma bilmek kadar önemli. Eğitimlerimizde MIT'nin Scratch programını kullanıyoruz. Çocuklar, bu programın mantığında yer alan 'sürükle-bırak' işlemiyle, yapbozun parçaları gibi, kendi bilgisayar kodlarını yazıyor, karakterleri hareket ettiriyor ve onlara komut veriyor. Şanlıurfa'da başlattığımız kodlama eğitimleri için bizden desteklerini esirgemeyen yerel destekçilerimize teşekkür ediyoruz. Bu eğitimlerin Suriyeli çocukların toplumla entegrasyonunu sağlayacak ve geleceğini aydınlatacak önemli bir adım olacağına inanıyoruz" diye konuştu.

Arapça "Scratch" programı kullanılacak

"Yarını Kodlayanlar" projesi kapsamında Suriyeli çocuklara yönelik düzenlenen kodlama eğitimlerinde, dünyanın en iyi teknik üniversitesi olarak tanınan MIT'nin çocuklara yönelik geliştirdiği "Scratch" programının Arapça versiyonu kullanılıyor. Proje için özel eğitim alan ve ağırlıklı olarak Arapça konuşan 10 gönüllü eğiticinin yönetiminde gerçekleştirilen 4 saatlik kodlama eğitimlerinde Programlama Nedir, Algoritma Öğreniyorum, Scratch'e Giriş, Scratch Hesabı Oluşturmak, Scratch'e İlk Adım, Scratch Stüdyosu, Dans Uygulaması, 10 Blokla Uygulama Yapmak, Kendi Orkestram, Karakterimi Hareketlendiriyorum, Özel Taşlar (Fonksiyonlar), Konuşma Balonları, Sahnelerle Hikayemi Oluşturuyorum, Labirent Oyunu, Helikopter Oyunu, Uygulamaya Eklentiler Yapmak gibi konular ele alınıyor. Eğitimlerde Arapça tercüme de yapılıyor. Eğitimlerin ardından bir günlük hackathon'lar düzenlenerek çocuklara takımlar halinde aynı ortamda belli bir sürede inovatif fikirlerini kodlara dökme imkânı sunulacak.

Vodafone'dan Şanlıurfa'ya 90 milyon TL yatırım

Vodafone, son 5 yılda Şanlıurfa'ya yaklaşık 90 milyon TL'lik yatırım gerçekleştirdi. Şirketin aynı dönemde Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne yaptığı yatırımın toplam tutarı 253 milyon TL'yi buldu. Şanlıurfa'da 733 kişiye istihdam sağlayan Vodafone, bölge genelinde de 1.412 kişiyi istihdam ediyor. Vodafone'un Şanlıurfa'da 318, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ise 1.645 satış noktası bulunuyor. Vodafone'un 2014 yılında yaklaşık 40 milyon TL'lik yatırımla açtığı Şanlıurfa Çağrı Merkezi, Şanlıurfa ve Türkiye genelinde hizmet veriyor. 

Bültenin Devamını Oku