Vodafone’un Araştırmasına Göre Denizli’deki Şirketlerin Dijital Karnesi % 48

Haberin Tarihi : 20 Şubat 2015

Sunduğu teknoloji çözümleriyle Denizli sanayisinin dijitalleşmesine katkıda bulunan Vodafone Türkiye, Yarına Hazırım Platformu kapsamında da Denizli'deki şirketlerin dijitalleşme haritasını çıkardı. Araştırmaya göre, Denizli'deki şirketlerin dijitalleşme endeksi %48 olarak gerçekleşti.

Daha iyi bir gelecek hedefiyle başlattığı "Dijital Dönüşüm Hareketi" kapsamında teknoloji, hizmet ve sosyal alanlarındaki yatırımlarını aralıksız sürdüren Vodafone Türkiye, bu vizyon çerçevesinde Denizli'de gerçekleştirdiği faaliyetleri ve iş dünyasına yönelik çözümlerini açıkladı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin "Türkiye İhracat Stratejisi Seminerleri" toplantılarının altıncısı Denizli'de gerçekleşti. Daha önce Gaziantep, Kocaeli, Konya, Kayseri ve Bursa'da düzenlenen seminerler, Denizli'nin ardından İzmir, Mersin ve Adana'da devam edecek.

Seminer kapsamında Denizli'deki faaliyetleri hakkında bilgi veren Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Aksoy, şunları söyledi: 

"Türkiye'nin ikinci en büyük uluslararası doğrudan yatırımı olan Vodafone Türkiye'nin 2006 yılından bu yana toplam yatırımları 12 milyar TL'yi aştı. Kasım 2013'te 'Daha iyi bir gelecek için iletişim teknolojileriyle Türkiye'de herkese ilham vermek' misyonumuzla Dijital Dönüşüm Hareketi'ni ilan ettik. Vodafone Türkiye olarak, Ege Bölgesi'nin sayılı ticaret ve sanayi merkezlerinden Denizli'ye büyük önem veriyoruz. Denizlililere en ileri mobil teknolojileri sunarak Denizli ekonomisinin daha da güçlenmesine katkıda bulunmayı önemsiyoruz. Gerek Denizli, gerekse Ege Bölgesi'nde teknolojik altyapımızı güçlendirmek ve hizmet kalitemizi sürekli artırabilmek için yatırımlar yapıyoruz. Denizli'de 40 mağazayla faaliyet gösteriyoruz. Toplam 185 kişiye istihdam sağlıyoruz."

Denizli'de sosyal yatırımlara da büyük önem verdiklerini vurgulayan Engin Aksoy, "MEB ve AÇEV işbirliğinde yürüttüğümüz 'Geleceğe İlk Adım' projemiz kapsamında, Denizli'de 1, Ege Bölgesi'nde 36 anasınıfımız bulunuyor. Projemiz kapsamında Denizli'de 67, Ege Bölgesi'nde 4.306 çocuğumuzun kaliteli okul öncesi eğitim almasına destek verdik. UNDP ve Habitat İçin Gençlik Derneği ile birlikte yürüttüğümüz 'Bilgisayar Bilmeyen Kalmayacak' projemiz kapsamında, Denizli'de 9.146, Ege Bölgesi'nde 78.799 gencimize ücretsiz bilgisayar eğitimi sağladık" diye konuştu.

Denizli'deki şirketlerin dijitalleşme endeksi %48

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Aksoy, 2023'te 500 milyar dolar ihracat hedefleyen Türkiye'nin rekabet gücüne güç katacak çözümlere odaklanması gerektiğinin altını çizdi. Engin Aksoy, şunları kaydetti:

"Ekonomik büyümenin itici gücünün KOBİ'ler olduğuna inanıyoruz. KOBİ'lerimizin, attıkları adımlarla, sadece kendilerinin değil ülkemizin de kaderini belirleyecek güce sahip olduklarını düşünüyoruz. KOBİ'lerden büyük işletmelerimize, tüm şirketlerimizin 'iş ortağı' olarak Komple İletişim Hizmetleri çatısı altında pek çok ürün ve servisi dünyanın son teknolojisiyle sunuyoruz. Şirketleri rekabette bir adım öteye taşıyacak ve global rekabet gücünü artıracak çözüm, teknolojiyi benimseme ve hızla dijitalleşme olarak karşımıza çıkıyor. Bu nedenle, Vodafone olarak Türkiye'nin dijital dönüşümüne öncülük etmeyi hedefliyoruz. Çünkü dijital dönüşüm, iş dünyası için rekabet avantajı ve farklılaşmak demek. Türkiye'de işletmelerin dijital haritasını çıkarmak ve ihtiyaçlarını belirlemek amacıyla geliştirdiğimiz Yarına Hazırım Platformu'nu Temmuz 2014 itibariyle www.yarinahazirim.com adresi üzerinden hizmete açtık. Dijitalleşme endeksini şimdiye kadar 17.000 işletme hesapladı, 700.000 şirket ise sitemizi inceledi. Dijitalleşme endeksini hesaplayan her iki müşterimizden biri, Yarına Hazırım Ekibi'nin kendisini ziyaret etmesi için randevu verdi. Lansmanımızdan bu yana yaptığımız çalışmalarla Türkiye'de işletmelerin dijitalleşme endeksini %48'den %52'ye çıkardık. Hedefimiz, Türkiye'nin dijitalleşme endeksini %75'e çıkarmak. Yarına Hazırım Platformu'nda Denizli'deki şirketlerin de dijitalleşme haritasını çıkarmak üzere 203 şirkete ulaştık. Denizli'deki şirketlerin dijitalleşme endeksi %48 olarak ortaya çıktı. Denizli, dijitalleşmede Türkiye'nin önde gelen illeri arasında yer alıyor. Denizli'deki şirketler dijital dönüşümü kucaklıyor, rakiplerine fark atıyor." 

Yarına Hazırım Platformu ile işletmelerin dijitalleşme endekslerini ideal düzeye yükseltmelerine de yardımcı olduklarını vurgulayan Engin Aksoy, "Bu platformla, işletmelerin değişen iş dünyasında yarına ne kadar hazır olduklarını ücretsiz test ederken aynı zamanda verimliliklerini artırmak için nelere ihtiyaçları olduğunu da anlamalarını sağlıyoruz. Sadece kendi müşterilerimize hizmet vermiyoruz; müşterimiz olsun olmasın, Türkiye'deki tüm işletmelerin dijitalleşme endeksini çıkarmaya yönelik bir platform sunuyoruz. İşletmelerin dijitalleşmelerini artıracak çözümler finansal kârlılıklarına da olumlu katkı sağlıyor. Tüm dünyada dijitalleşen işletmelere baktığımızda, bu işletmelerin kaynaklarını artırmadan gelirlerini sektörlerinin %9 üzerinde büyüttüklerini, kârlılıklarının sektörlerinin %26 üzerinde gerçekleştiğini, pazar değerlerinin sektörlerinin üzerinde belirlendiğini görüyoruz" dedi.

Denizli'deki şirketlerin dijital karnesi

Vodafone, Yarına Hazırım Platformu'nda Denizli'deki şirketlerin de dijitalleşme haritasını çıkardı. Denizli'de 203 şirkete ulaşan Vodafone, çok önemli veriler elde etti. Buna göre, Denizli'deki şirketlerin dijitalleşme endeksi %48 olarak ortaya çıktı. Yarına Hazırım anketinde ortaya çıkan tabloya göre Türkiye'deki işletmeler var olan çözümleri kullanmıyor.

Denizli'de her 10 işletmeden 4'ü sahada araç kullanıyor.

Ancak, %73'ü araçlarını takip etmiyor.

Her 10 işletmeden 6'sı ürün ve hizmetlerini düzenli takip ederek satış gücünü büyütebileceği bir yazılım kullanmıyor.

Her 10 işletmeden 6'sı müşteri bilgilerini düzenli takip ederek müşteri kazanımını artırabileceği bir yazılım kullanmıyor.

Her 10 işletmeden 6'sı müşterilerine tanıtım faaliyetlerine ihtiyaç duyuyor.

Ancak, bu işletmelerin %80'i bu ihtiyacına yardımcı olacak teknolojileri kullanmıyor.

 

Denizli'de dijitalleşmiş şirket örneği: Halil Pekdemir Çiftliği Gıda A.Ş.

41 süpermarket, 6 benzin istasyonu, düğün salonu, 120 dönüm kapalı alanda faaliyet gösteren jeotermal ısıtmalı topraksız sera ve büyükbaş besi çiftliği ile farklı alanlarda faaliyette bulunan Halil Pekdemir Çiftliği, Yarına Hazırım Ekibi'nden aldığı destekle Dijitalleşme Endeksi'ni %70'ten %80'e çıkardı. 1.100'ü aşkın çalışanı ile Ege Bölgesi'nin önemli ekonomik aktörlerinden olan şirket, faaliyet alanını tüm Türkiye'ye yaymayı hedefliyor. 

Editöre Not:

İşletmelere, endekslerini artırmak için önemli ipuçları verilecek

İşletmeler, Yarına Hazırım Platformu'ndaki uygulamayı kullanarak dijitalleşme endeksini ve ihtiyaçlarını belirledikten sonra, isterlerse, verimliliklerini artıracak Vodafone İş Ortağım çözümlerine ulaşabiliyorlar. Bu kapsamda, müşterinin ihtiyacını karşılamak üzere, Ekip Yönetimi Çözümleri, Operasyonel Yönetim Çözümleri ve Müşteri Bağlılığı Çözümleri olmak üzere 3 başlıkta toplanan Vodafone İş Ortağım çözümlerinden en uygun olanı öneriliyor.

Toplam teknoloji çözümleri ile daha dijital şirketler

Büyüklük veya sektör fark etmeksizin Vodafone çözümleriyle dijitalleşerek verimliliğini artıran şirketler, aldıkları olumlu sonuçlarla dijital skoru düşük şirketler için örnek teşkil ediyor. Örneğin;

Ford Türkiye, Connected Trucks projesinde %60'a kadar süreçlerin denetimini sağlayarak Vodafone'un M2M çözümüyle müşterilerine %20'ye varan operasyonel verimlilik sağladı.

Danone Hayat İçecek, Akıllı Dolap Takip Sistemi ile soğuk dolapların uzaktan yönetilmesini Vodafone M2M teknolojisi ile sağlayarak Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdi.

Lipton Türkiye, Vodafone Tablet Aplikasyonu projesi ile anında sahadan veri transferi sağlayarak operasyonel verimliliğini artırdı.

Konya'da hayvansal gıda sektöründe faaliyet gösteren Akşeker Group şirketinin dijitalleşme endeksi %90. Müşteri memnuniyetinde %25 artış sağladı, müşteri sayısını artırdı. Hayvansal gıda sektöründeki ihracat büyürken, Akşeker Group ihracat kapasitesini %62 büyüttü.

Kayseri'de gıda sektöründe faaliyet gösteren ve Meysu Gıda markasının da sahibi olan Gülsan Gıda'nın dijitalleşme endeksi 0. Şirket, Vodafone Türkiye'nin Yarına Hazırım Platformu'yla sunduğu toplu SMS gönderimi, Vodafone Locate ve araç takip hizmetlerini kullanarak operasyonel verimliliğini ve rekabetçiliğini artırdı. İhracat kapasitesinde önemli büyüme kaydeden Gülsan Gıda, Vodafone araç takip sistemiyle saha ekiplerinin zamanı daha iyi kullanması sonucu verimliliğini de artırdı. Şirket, müşterilerine ürün teslim süresini de %21 oranında kısalttı.

Bültenin Devamını Oku

İlgili Görseller