YASED’in Yeni Yönetim Kurulu Seçildi

Haberin Tarihi : 28 Şubat 2013

Uluslararası Yatırımcılar Derneği'nin (YASED) 32. Olağan Genel Kurulu yapıldı

YASED'in 32. Olağan Genel Kurulu, 28 Şubat 2013 tarihinde, T.C. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın katılımıyla gerçekleştirildi. Genel Kurul toplantısında, YASED'in yeni dönem Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu seçimi gerçekleşti.

Genel Kurul'da seçilen yeni Yönetim Kurulu, ilk toplantısında, Yönetim Kurulu Başkanlığı'na Serpil Timuray'ın atanmasına karar verdi.

Uluslararası Yatırımcılar Derneği'nin (YASED) 32. Olağan Genel Kurulu, T.C. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın katılımıyla Sabancı Center'da bugün gerçekleştirildi. 2013 yılı bütçesinin görüşülüp karara bağlandığı Genel Kurul'da, derneğin yeni dönem Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu seçildi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, YASED Genel Kurulu'nda üyelere hitaben yaptığı konuşmada, "Size 24 saat kapımız açık. Sorunlarınızı, önerilerinizi dinlemek için her zaman sadece bir telefon mesafedeyiz. YASED bizim önemli bir çözüm ortağımız, her zaman yanımızda görmek isteriz" dedi. 2002-2012 döneminde Türkiye'ye gelen yabancı sermayenin, 1923-2002 arasındaki 80 yıllık dönemdeki toplam tutarın 8,5 katı olduğunu tekrarlayan Bakan Çağlayan, 2023 hedeflerine ulaşılması için özel sektöre dolayısıyla da YASED'e önemli görev düştüğünü söyledi. Çağlayan, İSO 500 listesinde 140 uluslararası şirketin yer aldığını, bu şirketlerin toplam satış hasılatının dörtte birini, ihracatın yüzde 45,5'ini, istihdamın ise yüzde 31,7'sini gerçekleştirdiğini vurguladı.

Çağlayan: "Türkiye'nin geleceğine yatırım yapan kazanır…"

Türkiye'nin son 10 yıllık dönemde ekonomik ve siyasi istikrarı sağladığını, uluslararası yatırımlar açısından cazibe merkezi olmak için önemli düzenlemeler gerçekleştirdiğini ifade eden Bakan Çağlayan, "Türkiye, 2008 krizi sonrası performansıyla dünyada takdir görüyor. Krizde test edildik, onaylandık ve başarıyla çıktık. Almanya, Japonya ve Güney Kore benzeri bir başarı hikâyesi yazdık. Ve bu hikâye, bugün artık her yerde konuşuluyor. 2023 hedeflerinin ötesinde, 2071 hedefleri gündemde. Bugün yapılan yatırımlar, esasen geleceğe yapılıyor. Türkiye'nin geleceğine yatırım yapan kazanır" diye konuştu.

Bakan Çağlayan, Türkiye'nin bölgesel üretim merkezi olmasının yanı sıra bölgesel yönetim merkezi olması için de teşvikler sağladıklarını kaydetti.

Karaca: Türkiye'nin önünde fırsat penceresi açıldı

Son iki yılda YASED Başkanlığı'nı yürüten İzzet Karaca, geçtiğimiz dönem YASED faaliyetlerini değerlendirdiği konuşmasında, "Türkiye'nin gerek borçluluk gerekse diğer makro ekonomik veriler açısından bakıldığında, pek çok ülkeden daha fazla 'yatırım yapılabilir' konumda olduğunu" söyledi. Türkiye'nin küresel krizde bile ekonominin doğru ve etkin şekilde yönetiminden ödün vermemesi, geçmiş yıllarda gerçekleştirdiği yapısal reformlar, finansal sektöründeki güçlü ve likit yapının yanı sıra sürekli iyileşen makroekonomik göstergelerinin meyvesini not artışıyla aldığını belirten Karaca, "Bu not artışıyla ivme kazanan olumlu trendin devam edeceğini ve bu yıldan başlayarak doğrudan yatırımların orta vadede önemli oranda artacağını öngörüyoruz. 2013'le birlikte Türkiye için uluslararası doğrudan yatırım (UDY) açısından önemli bir fırsat penceresi açıldı" dedi.

Karaca, Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşması yolunda stratejik önem taşıyan sektörlere yönelik teşviklerin hayata geçirilmesi ve bu sektörlerde uluslararası yatırımın artırılması amacıyla çalışmalar yapan Bakan Zafer Çağlayan'a, Türkiye'deki tüm uluslararası yatırımcılar adına teşekkürlerini iletti.

Timuray: "YASED olarak hedefimiz, ülkemizin en iyi yatırım ortamına sahip ülke konumuna gelmesine katkıda bulunmaktır."

YASED'in yeni Başkanı Serpil Timuray da yaptığı konuşmada, "YASED, tam 32 yıldır, Türkiye'nin, dünyadaki 'en iyi yatırım ortamına sahip ülke' konumuna gelmesine katkıda bulunmak hedefiyle çalışıyor. Bu amaçla, küresel çapta gelişmiş bilgi, deneyim, insan kaynağı ve ilişki ağı sayesinde, ülkemizde 'uluslararası standartların ve en iyi uygulamaların yerleşmesi' ve ülkemizin 'uluslararası yatırımlar için bir cazibe merkezi olarak algısının yükseltilmesi' konularında sorumluluk üstleniyor. Yeni Yönetim Kurulumuz olarak, birlikte devraldığımız bayrağı, aynı vizyon ve misyon doğrultusunda, sorumluluk bilinciyle, daha da ileri taşıma gayreti içinde olacağız" diye konuştu.

YASED'in bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Türkiye'de yatırım ortamını iyileştirme konusunda itici bir güç olmaya devam edeceğini kaydeden Timuray sözlerine şöyle devam etti: "Sürdürülebilir yatırımların artırılması, günümüzün küresel rekabet şartları içerisinde ülkemizin müreffeh geleceği için her zamankinden daha fazla önem taşıyor. Dünyada Batı'dan Doğu'ya sermaye akımının yaşandığı bir dönemde, ülkemizin bu fırsatı en iyi şekilde değerlendirerek, uluslararası sermaye için bir çekim merkezi olabileceğine inanıyoruz."

Timuray, "YASED Yönetim Kurulu olarak, yatırım ortamının daha iyileştirilmesi için gereken tüm yapısal reformları desteklemek üzere proaktif önerileri üretmek, önümüzdeki dönemde de önceliklerimiz arasında yer alacaktır" diye konuştu.

YASED'in 2013-2014 döneminde görev yapacak Yeni Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu asil ve yedek üyeleri şu isimlerden oluştu:

YASED YÖNETİM KURULU

YASED YÖNETİM KURULU GÖREVİ

ŞİRKET-UNVAN

Serpil Timuray

Başkan

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı

Akın Kozanoğlu

Başkan Vekili

Ergo Grubu Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı

Galya Frayman Molinas

Başkan Yard.

Coca-Cola Türkiye, Kafkasya ve Orta Asya Bölüm Başkanı

Güldem Berkman

Başkan Yard.

Novartis Türkiye Ülke Başkanı

İbrahim Aybar

Başkan Yard.

Renault Mais Genel Müdürü

Pınar Abay

Sayman Üye

ING Bank Genel Müdürü

Ahmet Erdem

 Üye

Shell Türkiye Ülke Başkanı

Ebru Özdemir

 Üye

ISG Yönetim Kurulu Üyesi

Hakan Kırımlı

 Üye

DHL Supply  Chain Türkiye Genel Müdürü

Kamil Başaran

Üye

Tofaş CEO

Müjdat Altay

 Üye

Netaş CEO

Selahattin Hakman

 Üye

Enerjisa Yönetim Kurulu Başkanı

Steven Young

 Üye

Bosch Türkiye Temsilcisi

Tamer Özmen

 Üye

Microsoft Türkiye Genel Müdürü

Tankut Turnaoğlu

 Üye

P&G Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı

 

 

 

YASED DENETİM KURULU

 

ŞİRKET-UNVAN

Hüseyin Gürer

Üye

Deloitte Türkiye CEO

Haluk Yalçın

Üye

PwC Türkiye Başkanı

Abdulkadir Kahraman

Üye

KPMG Türkiye Vergi Bölüm Başkanı ve Şirket Ortağı

YASED YÖNETİM KURULU

YEDEK ÜYELERİ

 

 ŞİRKET-UNVAN

Hasan Alp Alemdar

Yedek Üye

Henkel Türkiye Genel Müdürü

Martin Spurling

Yedek Üye

HSBC Türkiye Genel Müdürü

Volker Hammes

Yedek Üye

BASF Türk CEO

Eugene Willemsen

Yedek Üye

PepsiCo Güneydoğu Avrupa Bölge Başkanı

Mehmet Buldurgan

Yedek Üye

Koramic Yapı Kimyasalları Yönetim Kurulu Başkanı

Uğur Gülen

Yedek Üye

Aksigorta Genel Müdürü

Kaan Ünver

Yedek Üye

Metro AG Türkiye Temsilcisi

Şebnem Avşar Tuna

Yedek Üye

Novo Nordisk Türkiye Genel Müdürü

Ziya Erdem

Yedek Üye

Ericsson Türkiye Ülke Müdürü

 

 

YASED DENETİM KURULU

YEDEK ÜYELERİ

 

ŞİRKET-UNVAN

Selim Taşo

Yedek Üye

IBM Türk CFO

Reha Öncan

Yedek Üye

Samsung Türkiye Kıdemli Vergi Müdürü

Can Buharalı

Yedek Üye

Kent Gıda Kurumsal İlişkiler Direktörü

2012 yılında YASED gündeminde öne çıkan gelişmeler…

YASED üyelerinin güncel sorunlarını masaya yatırıp bilgi ve deneyimlerini paylaşmaları için kurulan ve 2012 yılında sayıları 18'e yükselen Çalışma Grupları, gündemlerini kamuya taşımak konusunda üzerlerine düşen görevi yerine getirdiler. 2012 yılında, Bilgi ve İletişim Teknolojileri ve Sağlık Çalışma Grupları, yayınladıkları raporlarla başta kamu olmak üzere tüm kamuoyunun dikkatini, sektörlerin 2023 hedeflerine, sorunlarına ve çözümlerine yönelik önerdiğimiz aksiyon planlarına çekmeyi başardı.

Paydaşlarla iletişimi geliştirme amacı çerçevesinde YASED Yönetim Kurulu, gerek Hükümet üyeleri gerekse bürokratlar nezdinde çeşitli temaslarda bulundu. Bu ziyaretlerde görüş ve önerileri ilk ağızdan ifade etme ve yine ilk ağızdan cevapları alma fırsatı yakalandı.

Çalışma Gruplarının faaliyetleri çerçevesinde ilgili tüm kurum ve kuruluşlarla bağlantıya geçildi, sorunlar ve çözüm önerilerinin dile getirilebildiği önemli platformlar yaratıldı.

Dış İlişkiler ve AB Çalışma Grubu'nun koordinasyonunda Türkiye ile yatırım ve ticaret ilişkileri çerçevesinde önem arz eden 14 ülkenin misyonlarıyla büyükelçi ve konsoloslar düzeyinde temas sağlandı.

Üye şirketlerin CEO'ları ile farklı konular üzerine görüş alışverişi yapmak ve sorunlara çözüm önerilerini oluşturmak amacıyla 2011 yılında başlatılan kahvaltı toplantılara geçen yıl da devam edildi.

Ekonomik Araştırmalar ve Politikalar Çalışma Grubu, 2012 yılında dünya ve Türkiye ekonomisindeki makroekonomik trendlere ilişkin bir strateji notu hazırladı.

Üyelerin hem şirket olarak hedeflerine ne ölçüde ulaştıklarına dair, hem de makro ekonomiye ilişkin tahminlerine yönelik sorular içeren Barometre Anketi, 2012 yılında iki kez düzenlendi ve sonuçları 9 Şubat ve 31 Temmuz tarihlerinde kamuoyuna açıklandı.

Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Çalışma Grubu, 2012 yılı İlerleme Raporu için YASED Pozisyonu'nu oluşturdu ve Avrupa Komisyonu'na iletti.

Hukuk Grubu, 2012'de yürürlüğe giren yeni Türk Ticaret Kanunu, Borçlar Kanunu ve yeni Anayasa hakkında ilgili üyelerin aktif katılımıyla çeşitli toplantılar düzenledi, oluşturulan detaylı görüş ve öneriler ilgili Bakanlıklarla paylaşıldı.

Koza Sosyal Sorumluluk Projesi, 2012 yılında da başarıyla devam ettirildi ve projeye dâhil olan üye şirketler tarafından oluşturulan alt grupların çalışmaları sonucunda 150 öğrenciye Temmuz ayında 1 ay süreyle üye şirketlerde staj olanağı sağlandı.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve beraberindeki heyetin onur konuğu olduğu YASED 2012 yılı Genel Üye Toplantısı, 3 Temmuz tarihinde geniş bir katılımla gerçekleştirildi.

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü (UNCTAD) tarafından yayınlanan 2012 Dünya Yatırım Raporu, 5 Temmuz'da, dünya ile eşzamanlı olarak YASED tarafından münhasıran kamuoyuna duyuruldu.

Türkiye'deki Ar-Ge ortamını uluslararası firmaların tercih edecekleri seviyeye getirmek amacıyla, YOİKK Eylem Planı'na, 'Uluslararası yatırımcıların Ar-Ge yatırımlarını Türkiye'ye çekmek için gereksinimlerin belirlenmesi' maddesi, YASED'in önerisiyle eklendi. YASED söz konusu maddeyle ilgili, 2013 ilk yarısında tamamlanacak olan bir rapor çalışması başlattı.  

YASED (Uluslararası Yatırımcılar Derneği) Hakkında:

1980 yılında kurulan YASED Uluslararası Yatırımcılar Derneği, üyeleri Türkiye'de faaliyet gösteren uluslararası şirketlerden oluşan ve kar amacı gütmeyen bir kuruluş olarak çalışmalarını sürdürmektedir. Türkiye'deki uluslararası doğrudan yatırımcıların en önemli temsilcisi olan YASED üyeleri ortak bir vizyonu paylaşırken, daha iyi bir yatırım ortamı için proaktif olarak çalışmakta ve Türkiye'nin dünyadaki 'en iyi yatırım ortamına sahip ülke' konumuna getirilmesine katkıda bulunmaktadır.

Bültenin Devamını Oku

İlgili Görseller